Alexandre Dumas (Villers-Cotterêts, Aisne , Francia , 1802co uztailaren 24a - Dieppe, Itsas Sena , Francia 1870eco abenduaren 5a ) francesezco idazle famatu eta emancorra içan cen.

Alexandre Dumas
Alexandre Dumas.jpg
Vicitza
Jaiotza Villers-Cotterêts 1802co uztailaren 24a
Herrialdea   Francia
Lehen hizcunça francesa
Heriotza Puys (en) Itzuli eta Dieppe 1870eco abenduaren 5a (68 urthe)
Hobiratze lekua Parisco Pantheoia
Communal Cemetery of Villers-Cotterêts (en) Itzuli
Heriotza modua berezco heriotza : istripu cerebrobascularra
Familia
Aita Thomas-Alexandre Dumas
Ama Marie-Louise Dumas
Ezcontidea(c) Ida Ferrier (en) Itzuli (1840 -  1859)
Bicotequidea(c)
Seme-alabac
Hezcunça
Hizcunçac francesa
Jarduerac
Jarduerac elheberriguilea , ancerquiguilea , autorea eta idazlea
Lan nabarmenac Monte Christoco Condea
Hirur Musquetariac
Reine Margot (en) Itzuli
Twenty Years After (en) Itzuli
La Dame de Monsoreau (en) Itzuli
Joseph Balsamo (en) Itzuli
The Forty-five Guardsmen (en) Itzuli
The Vicomte of Braguelonne: Ten Years Later (en) Itzuli
The Keen's Necclace (en) Itzuli
The Countess of Charny (en) Itzuli
Angue Pitou (en) Itzuli
Jassotaco sariac
Muguimendua French Romanticism (en) Itzuli

IMDB: nm0241416 Allocine: 37153 IBDB: 13463
Last fm: Alexandre+Dumas Musicbrainz: abdfcc03-a0bd-4212-99d5-e7e0d0f1a107 Discogs: 437484 IMSLP: Category:Dumas,_Alexandre Allmusic: mn0002021769 Find a Grave: 6753 Edit the value on Wikidata
Alexandre Dumas Signature.svg

Elheberri historicoac landu cituen batez ere, eta mundu ossoan da eçaguna Hirur mosquetariac ( 1844 ) eta Monte Christoco condea ( 1845 ) lanen eguilea delaco. Ancezlan ugari ere idatzi cituen. Azquen elheberria Le Chevalier de Sainte-Hermine içan çuen ( 1869 ).

Bere icen bereco semea ere idazlea içan cen, berceac berce La Dame aux camélias liburuaren eguilea.

Bibliographia Aldatu

Ancerquia Aldatu

  • La chasse et l’amour , 1825
  • La noce et l’enterrement , 1826
  • Henri III et sa cour , 1829
  • Christine, ou Stoccolm, Fontainebleau et Rome , 1830
  • Napoléon Bonaparte, ou trente ans de l’histoire de France , 1831
  • Antony , 1831
  • Charles VII chez ses grands vassaux , 1831
  • Theresa , 1831
  • La Tour de Nesle , 1832
  • Souvenirs d’Anthony , 1835
  • Chroniques de France Isabel de Bavière , 1835
  • Kean , 1836
  • Caligula , 1837
  • Mademoiselle de Belle-Isle , 1837
  • Des Demoiselles de Saint-Cyr , 1843

Berce batzuc Aldatu

Hilondocoac Aldatu

  • Le grand dictionnaire de cuisine , 1871
  • Création et rédemption , 1863
  • La fille du marquis , 1863
  • Le prince des Voleurs , 1863
  • Robin Hood le proscrit , 1863
  • L’île de feu , 1863
  • Le Chevalier de Sainte-Hermine , 1869 .

Ikus, gainera Aldatu

Campo lothurac Aldatu

Wikimedia Commons en badira fichategui guehiago, gai hau dutenac: Alexandre Dumas